FC Botosani a pierdut cu lidera din Bulgaria sub ochii selectionerului Contra | 'Simfonia buclucasa' - spectacol unicat la Botosani, Doru Octavian Dumitru face show cu... Filarmonica: De nu iti poti imagina cum va fi asa ceva, nici macar nu incerca | Bombe detonate dintr-o piata din orasul nigerian Maiduguri. Zece Morti si 60 de raniti | Buget de... supravietuire | Proiectul Molivis moare, dar nu se preda... | Transfagarasanul deschis tot anul costa doar 125 milioane lei | Vesti proaste pentru asociatiile de proprietari | Oamenii strazii dorm sub cerul liber, iar adaposturile au paturi neocupate | Pe Lacul Pitesti sunt mai putine lebede decat anul trecut | O noua recunoastere nationala a Universitatii din Pitesti | Caragiale, mereu viu | ,,Scoala altfel" cu elevi melomani | Colegiul Pedagogic, decorat de Klaus Iohannis | Cod portocaliu de ninsori si vant pentru o buna parte din tara | S-a intrunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta | FOTOREPORTAJ: Iarna pe ulita | Catel salvat din apele raului Casin | Andreea Mantea, suspecta de cancer! Marturii cutremuratoare | Ce a ales presa internationala sa titreze despre decizia istorica a lui Klaus Iohannis, de a nominaliza o femeie in functia de premier | Traian Basescu anunta FINALUL lui Klaus Iohannis: 'Si-a periclitat mandatul, putea sa termine PSD-ul' |
Stiri din Romania de la A la Z

Obligatiile de care cei mai multi parinti nici nu au habar. Cine aplica sanctiunile

Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar prevede numeroase drepturi, dar si obligatii pentru parintii copiilor din invatamantul preuniversitar. De la procedura de motivare a absentelor pana la obligatia de a trimite copilul la scoala sau pe cea de a-l duce, efectiv, pana la intrarea in unitatea de invatamant, unele dintre aceste obligatii, desi sunt prevazute de Regulament, nu sunt cunoscute de multi dintre parinti.
Art. 102 se refera la modalitatea in care se motiveaza absentele, pentru elevul minor. "In cazul elevilor minori, parintii, tutorii sau sustinatorii legali au obligatia de a prezenta personal invatatorului/ institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/ profesorului diriginte actele justificative pentru absentele copilului sau. Actele medicale pe baza carora se face motivarea absentelor sunt, dupa caz: adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinta/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicala eliberate de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale elevilor", precizeaza ROFUIP.
Cititi si: Elevii nu mai pot tine telefoanele la ei in timpul orelor si nu mai au voie sa faca serviciu pe scoala
Acelasi document stabileste ca, "in limita a 20 de ore de curs pe semestru, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii". O alta precizare importanta este ca actele pe baza carora se face motivarea absentelor se prezinta in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului si sunt pastrate de catre invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul diriginte, pe tot parcursul anului scolar. Nerespectarea termenului de sapte zile "atrage declararea absentelor ca nemotivate".
Un articol dedicat in intregime obligatiilor parintilor este 173, care, la inceputul acestui an, a suferit si o modificare deosebit de importanta. "Potrivit prevederilor legale parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia de a asigura frecventa scolara a elevului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea elevului, pana la finalizarea studiilor. Parintele, tutorele sau sustinatorul legal care nu asigura scolarizarea elevului, in perioada invatamantului obligatoriu, este sanctionat, conform legislatiei in vigoare, cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei ori este obligat sa presteze munca in folosul comunitatii. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzilor contraventionale prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre persoanele imputernicite de primar in acest scop, la sesizarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant", se stabileste prin ROFUIP.
Cititi si: Amenzi de pana la 1.000 de lei pentru parintii care nu-si dau copiii la scoala Regulamentul mai subliniaza ca, "la inscrierea copilului/elevului in unitatea de invatamant, parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia de a prezenta documentele medicale solicitate, in vederea mentinerii unui climat sanatos la nivel de grupa/formatiune de studiu/pentru evitarea degradarii starii de sanatate a celorlalti elevi/prescolari din colectivitate/unitatea de invatamant".
De asemenea, "parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia ca, minimum o data pe luna, sa ia legatura cu profesorul pentru invatamantul prescolar/ invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul diriginte pentru a cunoaste evolutia copilului/ elevului, prin mijloace stabilite de comun acord. Prezenta parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal va fi consemnata in caietul educatorului/ puericultor/ educatoarei/ invatatorului/ institutorului/ profesorului pentru invatamant prescolar /primar, profesorului diriginte, cu nume, data si semnatura".
Parintii/ tutorii/ persoanele care au calitatea de sustinatori legali trebuie sa stie si ca, potrivit ROFUIP, raspund material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul unitatii de invatamant, cauzate de elev.
Cititi si: Reguli noi in ROFUIP, cu privire la auxiliare. Cine va alege materialele utilizate la fiecare clasa
"Parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului din invatamantul primar are obligatia sa il insoteasca pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea activitatilor educative/orelor de curs sa il preia. In cazul in care parintele, tutorele sau sustinatorul legal nu poate sa desfasoare o astfel de activitate, imputerniceste o alta persoana. Dispozitiile alineatului (7) nu se aplica in situatiile in care transportul copiilor la si de la unitatea de invatamant se realizeaza cu microbuzele scolare. Asigurarea securitatii si sigurantei in unitatea de invatamant la venirea si parasirea acesteia, in special pentru elevii de clasa pregatitoare, se stabileste prin regulament de organizare si functionare a unitatii de invatamant", se mai arat in Regulament.
De asemenea, prin aceleasi reglementari, "parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului din invatamantul primar, gimnazial si ciclul inferior al liceului are obligatia de a solicita, in scris, retragerea elevului in vederea inscrierii acestuia intr-o unitate de invatamant din strainatate".
Foto cu caracter ilustrativ SursaBiserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare
Miercuri, 17 ianuarie, Biserica Ortodoxa il cinstește pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare. Cu ac...

Atelier de pictura si decoupage pe lemn si sticla
Centrul cultural „Yunus Emre Enstitusu” din Constanța organizeaza, in perioada 15 -...

Revin auxiliarele in scoli?
La inceputul semestrului al doilea, elevii ar putea avea, in sfarsit, materiale auxiliare. Centrul N...

Inca o data despre proiecte de cercetare si UEFISCDI
La ce bun inca un text despre competitiile de proiecte coordonate de UEFISCDI? Pot raspunde la aceas...

Unii dintre cei mai prosti romani
par a fi considerati de catre actuala guvernare cei care incearca sa se ocupe de cercetare in aceast...


Studentii economisti, premianti la proiecte
Facultatea de Stiinte Economice, din cadrul Universitatii „Ovidius” din Constanta, a org...

Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" are o noua instalatie electrica
Teatrul Național de Opera și Balet „Oleg Danovski” din Constanța are, inc...

Sase licee au cluburi de istorie pentru tineret
Proiectul „Cluburi de istorie pentru tineret”, realizat de Asociatia „Romania-Daci...

62 de ani de la obtinerea statutului de membra ONU a Romaniei
Asociatia „Tineretul ONU”, filiala Constanta a organizat, aseara, la Facultatea de Istor...

"In asteptarea lui Mos Craciun". Festival de poezie amuzanta, la Constanta
Asteptandu-l pe Mos Craciun, elevii Scolii Gimnaziale „George Enescu” Navodari si cei ai...