La zi: 21 aprilie - curiozitati, aniversari | Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu in vizita la Pitesti | Tudorel Toader: Va fi ncheiat un nou protocol ntre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si Uniunea Barourilor, pentru actualizarea onorariilor avocatilor | Bela si Martha Karolyi, primul interviu dupa scandalul sexual Larry Nassar, condamnat la 175 de ani de nchisoare: Ceea ce s-a ntmplat e oribil | IGSU, desemnat unitate de achizitii centralizata pentru cumpararea de elicoptere si simulatoare de zbor pentru interventia n situatii de urgenta | SUA: Partidul Democrat da n judecata Rusia, WikiLeaks si echipa de campanie a lui Donald Trump | Sepsi Sf. Gheorghe CSM Satu Mare, scor 76-46, n primul meci al finalei Ligii Nationale de baschet feminin | Dinamo a nvins ACS Poli Timisoara, scor 1-0, n play-out-ul Ligii I | Departamentul de Stat al SUA considera China, Rusia, Iranul si Coreea de Nord condamnabile moral, pentru ncalcarea zilnica a drepturilor omului | Recompensa de un milion de dolari pentru informatii despre un jurnalist american disparut n Siria | Germania: Politia a arestat un oficial Porsche | Cuba are un nou presedinte | INCRUSTARI ISTORICE. 99 de ani de la eliberarea orasului Oradea | GastroPan: Centenarul Marii Uniri, tema concursului "Creatii Artistice din Aluat de Panificatie" | Mures: Tarta vegana cu avocado, devorata de vizitatorii GastroPan inainte de anuntarea castigatorului concursului de patiserie | Afaceri inedite: Restaurant suspendat la 50 de metri inaltime! | O cunoscuta prezentatoare TV este in doliu! Tatal ei s-a stins din viata: "Odihneste-te in pace!" | DJ-ul suedez Avicii a fost gasit mort, la varsta de 28 de ani: "Familia este devastata" | VIDEO / Alina Radi paraseste Romania pentru barbatul iubit! Fosta iubita a lui Nick Radoi renunta la totul in numele dragostei | Sarbatoare mare maine, pe 21 Aprilie! Cui trebuie sa-i spui "La multi ani" |
Stiri din Romania de la A la Z

Ministerul Educatiei a anuntat criteriile pentru selectia a 60 de centre de excelenta in Tehnologia Informatiei

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a aprobat criteriile de selectie a liceelor care pot deveni Centre de Excelenta in Tehnologia Informatiei (CETI) in cadrul proiectului ,,Promovarea si sustinerea excelentei in educatie prin dezvoltarea competentelor in disciplina Tehnologia Informatiei". "Proiectul are ca obiectiv asigurarea conditiilor optime de pregatire si dezvoltare a elevilor din clasele IX - XIII capabili de performante inalte (profil matematica - informatica), prin infiintarea si operationalizarea a 60 de Centre de Excelenta in Tehnologia Informatiei. Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educatiei Nationale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante si o tabla interactiva", precizeaza MEN, intr-un comunicat pe aceasta tema.
Procesul de selectie este deschis unitatilor scolare din sistemul public de invatamant care pot asigura conditii optime pentru functionarea acestor centre. Pentru a fi eligibila, o unitate scolara interesata trebuie sa transmita catre inspectoratul scolar o scrisoare de intentie prin care isi asuma organizarea unui program deschis, de cel putin 10 ore/saptamana, adresat copiilor din comunitate interesati sa participe la activitati, pe o durata de cel putin doi ani de la data punerii in functiune a centrului. Activitatile vor implica in mod direct copiii, iar inspectoratele scolare judetene vor aduce la cunostinta scolilor din reteaua judeteana/municipiu programul centrelor selectate, care vor asigura pregatirea elevilor.
O alta conditie este ca fiecare cadru didactic-resursa, format in cadrul programului de pregatire asigurat de catre partenerul din Japonia, sa asigure, la randul sau, formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de catre expertii japonezi. Acestia vor fi considerati, la randul lor, persoane-resursa pentru activitatea centrului si pot realiza activitati de pregatire cu propriii elevi, pe baza cunostintelor asimilate in cadrul programului de instruire.
Ministerul Educatiei precizeaza ca procesul de selectie va avea doua etape.
Prima etapa va fi realizata de fiecare inspectorat scolar judetean/ISMB pe baza a sapte reguli si se va incheia cu desemnarea cate unui centru la nivelul fiecarui judet/sector. Unul dintre criteriile care vor fi luate in calcul este existenta unui centru de excelenta, infiintat conform ordinului nr. 5577/2011, care desfasoara activitati de excelenta in domeniul IT la nivelul anului scolar 2017-2018, existenta profilului matematica-informatica, intensiv informatica si elevi cu rezultate la Olimpiada Nationala de Informatica in ultimii 3 ani (premii/mentiuni la fazele nationale).
Etapa a II-a presupune o evaluare efectuata de o comisie nationala (stabilita de MEN) in urma careia vor fi selectate inca 13 centre la nivel national, din regiunile mai putin dezvoltate, care obtin cele mai bune punctaje si respecta principiul conform caruia, in fiecare judet, nu pot fi mai mult de doua centre.
Implementarea proiectului ,,Promovarea si sustinerea excelentei in educatie prin dezvoltarea competentelor in disciplina Tehnologia Informatiei" porneste de la modelul japonez de a preda aceasta disciplina si de la necesitatea infiintarii in tara noastra a unor licee-CETI care sa ofere elevilor o pregatire avansata, calificata si centrata pe aptitudinile si nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativitatii.
Sursa foto: Centrul Judetean de Excelenta Prahova Sursa"Ratusca cea urata" vine, din nou, la teatru
Actorii Teatrului pentru Copii si Tineret „Calutul de Mare” ii asteapta, astazi, 18 apri...

Finantarea universitatilor si sanctionarea productivitatii in cercetare - in date
Publicarea Repartitiei preliminare a locurilor bugetate pentru Universitatile din Romania a starnit ...

Statul paralel cu stiinta, sau povestea pilelor Karpen
Recent, Ministerul Cercetarii a facut o gafa. Incercand sa provomeze rezultatele inventatorilor roma...

Despre finantarea publica a cercetarii
Preambul: Cercetarea stiintifica, sub toate formele ei, este o componenta esentiala a progresului nu...

Scrisoare deschisa. Viciu grav de procedura la UEFISCDI
In atentia: D-lui Prof. Univ. Dr. Ing. Nicolae Burnete, Ministrul Cercetarii si Inovarii D-lui Prof....


In memoriam academician Serban Papacostea
Cadrele didactice ale Facultații de Istorie și Științe Politice iși exprima...

Zeci de programe de masterat, intrate in lichidare
Universitatile au din ce in ce mai putine programe de masterat, multe din programele de anii trecuti...

Vreti sa luati parte la "Petrecerea iepurasilor"?
Copilasii sunt asteptati sambata, 7 aprilie, de la ora 11.00, la restaurantul „Harlequin”...

Sapte elevi de la Liceul "Callatis", calificati la etapa nationala a olimpiadelor scolare
Premiați cu locul intai la olimpiadele județene, sapte elevi de la Liceul Teoretic „...

Stapanii algoritmilor: O examinare a olimpiadelor de informatica si matematica
Traim vremuri in care vietile ne sunt tot mai mult prezise si decise de algoritmi. Cine sunt cei car...